четвер, 10 квітня 2014 р.

Музей Володимира Гнатюка — обласний комунальний етнографічно-меморіальний музей у селі Велеснів Монастириського району Тернопільської області. Заснований з ініціативи і за участі Остапа Черемшинського, який є директором музею від дня його відкриття 31 травня 1969 року. Для музею у 1964—1967 роках було споруджено окремий будинок. У зібранні мате­ріалів та експонатів брали участь І. Ґерета, Б. Ельгорт, інші наукові працівники Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Спів­працювали з організаторами музею Микола Мушинка, чеський україніст Ф. Главачек, I. Коцюбинська, дочка В. Гнатюка О. Піснячевська й інші. Допомогли у створенні музею Львівська наукова бібліотека, ГМФЕ ім. М. Рильського, Інститут літератури ім. Т. Шевченка АН Українита ін. Експозицію оформляли київські художники Юрій Кисличенко й Ірина Левитська. У фондах — понад 7 тис. експонатів. Спочатку музей діяв у 5, від 1976  р. — у 8 кімнатах.

 Понад 1500 експонатів представлено в експозиції музею, ще понад 6,5 тис. зберігаються в його фондах.
В кімнаті І представлені експонати, які стосуються дитячих та юнацьких років ученого (1871 – 1898 рр.) – родинні фотографії, листи, документи, унікальні книжкові видання, якими користувався В. Гнатюк, будучи гімназистом Бучацької нижчої гімназії.
Тут можна побачити також речі селянського побуту часів Гнатюкового дитинства. Серед них реліквії – домоткані рушники батькової роботи. Представлені також періодичні видання, в яких В. Гнатюк друкував перші етнографічні твори під час навчання у Львівському університеті.




В кімнаті ІІ представлені фотоматеріали, примірники праць, виданих В, Гнатюком у 1895-97 роках.  В кімнаті ІІІ можна ознайомитись з матеріалами, які стосуються наукової роботи вченого у 1895 – 1903 рр., зокрема праці, присвячені дослідження творчості населення так званої Угорської Русі (теперішня територія Українського Закарпаття та Пряшівщини, що в СхіднійСловаччині). Експозиція кімнати IV розповідає про останній період життя та творчості вченого.
В кімнаті
V представлені видання праць В.Гнатюка різних років, також спогади, монографії присвячені життю та діяльності видатного вченого. Експозиції кімнат VІ та VІІ знайомлять нас з сімейним життям В. Гнатюка, його звичками та побутом.
 Сьогодні музей став значним культурним осередком. Двері музею В.Гнатюка в с. Велеснів завжди гостинно відкриті для відвідувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар